Thijs Janssen, MSc.

Thijs Janssen, MSc.

Na jarenlang als (kinder)fysiotherapeut gewerkt te hebben in zowel de eerste als tweede lijn, ben ik sinds 2019 werkzaam als docent fysiotherapie aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik een therapeut met een grote interesse in zorginnovatie en applied science.

In de eerste lijn heb ik veel gewerkt met shockwave therapie en echografie bij peesproblemen. Een aantal jaar geleden kreeg ik de kans om te gaan werken in Revalidatiecentrum Klimmendaal.

Ik wilde mijn werk in de eerste lijn netjes afronden met een overzicht van wetenschappelijke artikelen over alle mogelijke toepassingen van shockwave therapie. Bij toeval stuitte ik daar op artikelen die de effecten van shockwave op bij spasticiteit onderzochten. Hoe meer ik hierover las, hoe enthousiaster ik werd en hoe duidelijker het voor mij was dat deze behandelmethode van meerwaarde is binnen de revalidatiesetting.

Voor de patiënt zijn de voordelen dat er bij een selectie hulpvragen gekozen kan worden voor een snelle, pijnvrije en niet-invasieve behandelmethode die zonder narcose uit te voeren is. Er kan met shockwave therapie zeer snel ingespeeld worden op een hulpvraag. Dit is een erg mooie eigenschap aan de behandeling.

Tot voor kort werkte ik als kinderfysiotherapeut en productspecialist ESWT bij ‘De Hoogstraat Revalidatie’. Ik heb daar een belangrijke rol vervuld bij de implementatie van shockwave therapie als behandelmethode bij spasticiteit op de afdeling kind & jeugd. Daarnaast schrijf ik samen met twee hoofdonderzoekers van het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht en de medisch manager van de Hoogstraat afdeling kind & jeugd een systematic review over de effecten van shockwave op de symptomen van spasticiteit bij kinderen met cerebrale parese. Verder ben ik een van de docenten bij de cursus 'shockwave therapie bij spasticiteit' van opleidingscentrum NT-e.

Ook buiten mijn reguliere taken als productspecialist en behandelaar heb ik me ingezet voor shockwave therapie. Bijvoorbeeld tijdens vele informatiebijeenkomsten met instanties als de Vereniging voor Revalidatie Artsen, MS Zorg Nederland en Klimmendaal. Ook heb ik de behandelmethode gepresenteerd op het internationale Dutch Congres of Rehabilitation Medicine tijdens de parallelsessies en het nationale congres van de Nederlandse Vereniging voor Kinderfysiotherapie (winnaar van de prijs voor beste wetenschappelijke poster).